Wat zijn factors

Factors zijn beursproducten uitgegeven door Commerzbank waarmee versneld ingespeeld kan worden op koersbewegingen van een onderliggende waarde, zoals aandelen, indices, obligaties, valuta en grondstoffen.

Factors zijn net als aandelen eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker.

Factors zijn populaire beleggingsinstrumenten in tal van Europese landen, denk aan Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Portugal, Finland en Zweden.

Vanwaar het grote succes? Deze hefboomproducten hebben elke dag opnieuw een vaste hefboom en hebben geen afloopdatum. Door het aanpassingsmechanisme kunnen deze producten niet uitgestopt worden. Verder zijn het transparante beleggingsproducten met een zeer aantrekkelijke kostenstructuur. Bovendien noteren Factors op een gereglementeerde markt.

Een Factor heeft elke dag opnieuw een vaste hefboom en dit gedurende de hele looptijd van het product. Om te profiteren van een stijging van de onderliggende waarde kunt u een Factor Long gebruiken. Verwacht u een daling, dan kunt u een Factor Short gebruiken.

De berekening van de performance van een Factor is eenvoudig: ze vermenigvuldigen elke dag de procentuele prestatie van de onderliggende waarde met hun vaste hefboom. Een Factor Long heeft een positieve hefboom, een Factor Short heeft een negatieve hefboom.

Bij de uitgifte krijgt de Factor een door Commerzbank gekozen waarde, bijvoorbeeld 10 euro. Vervolgens wordt vanaf dit niveau elke dag opnieuw, de dagelijkse performance van de onderliggende waarde vermenigvuldigd met de vaste hefboom.

Door de vaste hefboom zijn Factors geschikte producten om in te spelen op een specifieke trend. Wanneer de koers van de onderliggende waarde gedurende een langere periode rond eenzelfde waarde zal schommelen, zal de Factor aan waarde verliezen.

Om ervoor te zorgen dat de waarde van een Factor nooit negatief kan worden en eventuele verliezen te beperken tot uw inleg, hebben Factors een uniek aanpassingsmechanisme. Door dit aanpassingsmechanisme kunnen Factors nooit uitgestopt worden.

Hoe werkt het? Indien de onderliggende waarde gedurende de handelsdag een sterke, ongunstige beweging maakt, wordt het aanpassingsmechanisme geactiveerd, en gaat de Factor verder alsof het een nieuwe beursdag is.

Het niveau waarop het aanpassingsmechanisme geactiveerd wordt, is terug te vinden onder de productinformatie van elke Factor op de website van Commerzbank.

De waardering van Factors

Factors zijn verschillend van prijs: sommige zijn 50 euro waard, anderen hebben een waardering van 0,50 euro. Dit kan misschien wat vreemd zijn voor beleggers die gewend zijn met Turbo’s, Speeders of Sprinters te beleggen, waar de waarde van het product veelal kleiner is. Echter, een Factor met een lagere waardering werkt niet anders dan een Factor met een hogere waardering.

Als voorbeeld nemen we twee Factors Long op de AEX Future met een hefboom van 5. Er wordt 500 euro geïnvesteerd. Dit kan als volgt gedaan worden:

– 1000 stukken à 0,50€ per Factor = 500 euro
– 10 stukken à 50€ per Factor = 500 euro

Vervolgens stijgt de AEX future met 1% waardoor de Factors met 5% stijgen.

– De 1e Factor stijgt van 0,50 € naar 0,525 €. De 1000 stukken zijn 525 euro waard.
– De 2e Factor stijgt van 50 € naar 52,50 €. De 10 stukken zijn 525 euro waard.

Hoe zit het met de kosten?

– De 1e Factor heeft een bied/laat van 0,4994 – 0,5006.
Bij aankoop/verkoop tegen deze koers wordt er dus een spread van 0,0012 x 1000 stukken of 1,20 € betaald.

– De 2e Factor heeft een bied/laat van 49,94 – 50,06.
Bij aankoop/verkoop tegen deze koers wordt er dus een spread van 0,12 x 10 stukken of 1,20 € betaald.

De werking van een Factor is dus niet afhankelijk van de waarde die deze heeft. De enige elementen die van invloed zijn op de werking van een Factor zijn de onderliggende waarde, de hefboom en of het Long of een Short positie betreft.

De risico’s van Factors

Factors zijn bedoeld voor actieve en ervaren beleggers. Factors zijn niet bedoeld als lange termijn investering of voor beleggers die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken. Het is van belang dat u de kenmerken en de risico’s van deze producten begrijpt voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Lees daarom de risicofactoren opgenomen in het bijhorende basisprospectus, eventueel bijhorende supplementen en de definitieve voorwaarden van elke Factor.

Commerzbank Academy: video’s

Factors zijn hefboomproducten zonder afloopdatum, een vaste hefboom en geen stop loss-niveau. Leer alles over deze hefboomproducten met de volgende video’s:

Search