Beursplein 5

Wall Street richting vlakke opening

Olieprijs herstelt.

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een vlakke opening. De futures voor de S&P 500 noteerden ruim een half uur voor opening vrijwel onveranderd. Eerder noteerden de futures in het rood, maar vertoonden herstel nadat ook de olieprijzen aan kracht wonnen.

Dinsdag sloten de Amerikaanse markten lager, onder druk van de dalende olieprijzen. Er bestaat twijfel in de markt of de productiebeperkingen van oliekartel OPEC en enkele andere grote producenten effectief zullen zijn. Olieproducerende landen als Libië en Nigeria, vrijgesteld van de productiebeperkingen, voeren juist hun productie op, terwijl het aantal actieve boorplatforms in Amerika blijft stijgen, net als de voorraden.

In dit verband zal er woensdag met extra aandacht worden uitgekeken naar het Amerikaanse olierapport dat wekelijks verschijnt.

Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg vanmiddag 0,4 procent naar 43,70 dollar en een vat Brent werd 0,3 procent duurder op 46,18 dollar.

In Europa gingen aandelenbeurzen  omlaag. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent.

De Aziatische beurzen eindigden woensdagochtend verdeeld. De Chinese Shanghai Composite steeg een half procent, terwijl de Nikkei in Japan een half procent inleverde.

De euro kostte 1,1151 dollar. Dinsdagavond rond het slot op Wall Street noteerde het valutapaar nog op 1,1128.

Voorbeurs waren er geen belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Behalve het olierapport verschijnt een half uur na de openingsgong nog een rapport over de bestaande woningverkopen in mei.

Stijgers en dalers

Tesla heeft afscheid genomen van bestuurder Chris Lattner, die een team leidde dat zich richt op software voor autonoom rijden. Dit vertrek betekent mogelijk meer onrust rondom de maker van elektrische auto’s. Lattner werd de laan uitgestuurd slechts zes maanden nadat hij was aangenomen. “Chris [Lattner] was gewoon niet de juiste man voor Tesla, en we besloten om een verandering door te voeren”, aldus Tesla. De koers van Tesla noteerde in de elektronische handel voorbeurs steeg 0,6 procent.

Dinsdag werd ook bekend dat Travis Kalanick aftreedt als topman van Uber. Zijn vertrek werd afgedwongen door een groep investeerders in reactie op een reeks van schandalen en tegenslagen voor het bedrijf. Er is nog geen opvolger voor Kalanick gevonden. Uber is niet beursgenoteerd.

Slotstanden 

De Dow Jones Index verloor dinsdag 0,3 procent en eindigde op 21.467,14 punten. De breder samengestelde S&P 500 index moest 0,7 procent laten gaan op een stand van 2.437,03 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,8 procent in op een slotkoers van 6.188,03 punten.

Search