Turbotrends Logo Beurzen Europa

TomTom is de weg kwijt

TomTom heeft flinke klappen gehad en het technische plaatje is negatief. Toch biedt de huidige dip van 7,12 euro in mijn ogen een mooie kans om speculatief in te stappen, voor een verwacht herstel naar 8,70 euro.

De financiële markten reageerden behoorlijk heftig op de politieke onrust in Duitsland en uiteraard blijft Trump de gemoederen ook bezighouden. Deze week werd duidelijk dat de spanningen omtrent het immigratiebeleid iets zijn afgenomen. Vandaag is Wall Street gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Windowdressing

Het is deze week ook de start van de nieuwe maand, een nieuw kwartaal en een nieuw halfjaar. Het fenomeen window dressing bleef dit jaar uit, want we zagen op de laatste handelsdagen van juni en de eerste dagen van juli niet echt enorme uitschieters. Normaal gesproken worden de verliezers van het eerste halfjaar extra verkocht en de winnaars worden nog even bijgekocht, om de balansen even extra op te poetsen.

De financiele waarden hebben het momenteel zwaar en kunnen nog niet echt outperformen, nu de rentes onder druk blijven staan. De meer defensieve waarden doen het in deze wat onzekere tijden juist goed.

Koopkansen voor Galapagos en BESI

Galapagos houdt de samenwerking met haar sterke partner Abbvie tegen het licht. De koers suisde naar beneden. Toch biedt die dip in mijn ogen een mooie koopkans. Immers, er zijn absoluut andere partijen die graag bij Galapagos aan boord willen stappen en dat zal nieuwe fantasie gaan geven rondom het aandeel. Mijn koersdoel van 96 euro houd ik dan ook vast.

BESI verlaagde de omzetverwachting. Dit was niet echt een verrassing. Toch ging de koers gisteren 8% naar beneden. Ik zie de huidige dip als een koopkans en verwacht dat het fonds de komende 12 maanden op weg mag naar 30 euro.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is er door de recente bewegingen niet op verbeterd. Nu de index onder de 558 punten is gekomen, is de trend neerwaarts, met steun in de zone van 543-538 punten.

De AEX heeft weerstand op de daggrafiek op 553, 558, 563, 568 en 572 punten. Boven 572 punten zal de uptrend gaan versnellen en komt mijn koersdoel van 609 punten weer in het vizier. Steun is er op 548, 543 en 538 punten. Als de AEX onder de 538 punten komt, zal de trend neerwaarts gaan versnellen naar de steun van 516 punten. Dit verwacht ik nog niet één, twee, drie, maar we moeten Trump en zijn handelsoorlog natuurlijk wel zeer scherp in de gaten houden.

 

Bij de individuele aandelen zien we wel enorme uitschieters. ArcelorMittal en Aperam krijgen rake klappen en ook in Duitsland zien we dat de automotive fondsen het zwaar hebben. Ook daar liggen momenteel mooie instapkansen. Voor de langere termijn ben en blijf ik positief en verwacht ik niet dat Trump de zaak zo enorm op de spits zal drijven.

TomTom

TomTom heeft ooit TeleAtlas overgenomen voor een enorme prijs en deze kaarten blijken nu achteraf goud waard. TomTom richt zich weer geheel op de core business, maar voelt de concurrentie wel behoorlijk in de nek hijgen.

Onlangs ging de koers van TomTom stevig onderuit op het nieuws dat Apple haar dienstverlening Maps heeft geupdate. Verwar deze Maps niet met Google maps, want dat is een concurrent. Apple gebruikt al vanaf het eerste uur de data van TomTom. Apple bouwt een eigen database voor deze nieuwe app en is hierdoor minder afhankelijk geworden van TomTom.

Toch zie ik dat in de automotive sector TomTom zeer sterk vertegenwoordigd is. Zoals ik hierboven al heb vermeld, krijgt deze sector momenteel natuurlijk klappen en is dit in mijn ogen mede de oorzaak dat het aandeel TomTom duidelijk achter blijft.


De huidige dip naar 6,82 euro biedt in mijn ogen echter een mooie kans om in te stappen. Aan het begin van het jaar noteerde TomTom nog 8,70 euro. Begin februari bereikte het aandeel ook een bodem rond de huidige niveaus, waarna eveneens een herstel volgde richting de 8,70 euro.

Het technische plaatje is momenteel negatief, maar we zien wel enorme oversold condities en dat is voor mij aanleiding om speculatief in te stappen voor een verwacht herstel naar die 8,70 euro.

Search