Beursplein 5

Telecom uit het dal

De historisch lage rentes beginnen ook langzaam maar zeker te bodemen volgens onze technische analyse en de komende jaren mogen we ons op gaan maken voor structureel hogere rentetarieven. Uiteraard zal dit zeer geleidelijk verlopen en met name in de VS zullen verdere stappen qua renteverhogingen gezet worden. In Europa moeten we hier pas over gaan nadenken in 2019, is mijn visie.

Op valutagebied zagen we de euro de afgelopen dagen sterk oplopen. We zagen zwakke macrodata in de VS, waardoor de kans op een renteverhoging op zeer korte termijn even iets naar de achtergrond is verschoven. Daarnaast zagen we dat er waarschijnlijk op korte termijn een coalitie gevormd gaat worden in Duitsland. Beide nieuwsfeiten zorgen ervoor dat de euro even boven de 1,21 is uitgebroken en technisch is dat een positief signaal.

Echter, wij denken niet dat de euro structureel veel verder gaat stijgen, maar mede omdat er nu opeens veel positief nieuws voor de euro naar buiten kwam, zijn we even doorgeschoten. Ik sluit het dan ook niet uit dat de euro weer terugvalt in de tradingrange 1,16 tot 1,21.

AEX

De AEX beweegt in een nauwe tradingrange waarbij we steun hebben op intraday basis op 558, 553 en hieronder is er ruimte naar 548 punten. In grote lijnen verwachten wij dat we op korte termijn de weerstand op 563 gaan uitnemen en daarna gaan versnellen naar hogere niveaus. Immers, mijn koersdoel voor de AEX is nu 609 punten.

Fondsen binnen de AEX die wat winstnemingen kunnen laten zien zijn ASML, de cijfers van heden ochtend zijn super, men gaat ook nog eens voor 2,5 miljard aan eigen aandelen inkopen en de verwachtingen zijn erg positief. Maar, we staan alweer op 162 euro! Een stapje terug zou zeker kunnen, is mijn idee.

Galapagos is hoog geweest op 94 euro na de recente overnamegeluiden rondom Ablynx en is nu wel erg hard op de muziek vooruit gelopen. Fondsen die juist een stapje vooruit mogen gaan maken zijn onder andere Altice, ING en SBM Offshore.

KPN

De telecomsector was booming tijdens de internetbubbel, maar met name de enorme investeringen in de GSM licenties deden vele telecombedrijven de das om. De telecomsector werd hard geraakt en als we naar bijvoorbeeld onze eigen KPN kijken, zien we eigenlijk geen enorm herstel de afgelopen periode.

We zijn recent laag geweest op 2,56 euro en hoog op 3,14 euro. KPN heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 12 miljard en is hiermee toch een redelijke speler. Het dividendrendement is 4,8 procent op de huidige koers en dat is best aardig. Shell geeft bijvoorbeeld momenteel een dividendrendement van 6,2 procent en is al jaren hét dividendaandeel binnen de AEX.

Er zijn dus al aardig wat pluspunten om in KPN te stappen. We zien dat mensen steeds meer via allerlei mobiele devices tv kijken, op internet surfen en bellen. KPN is ook in deze sector zich steeds verder aan het uitbreiden. Natuurlijk is in de telecomsector de concurrentie hevig, maar wij denken wel dat 2018 een beter jaar voor deze sector gaat worden dan 2017. Wij hebben een koersdoel van 3,60 euro, waarbij we tussentijds weerstand hebben op 3,14 euro. Wij hebben het aandeel op een kopen staan.

Search