Turbotrends Logo Aex Computers

Rente komt in beweging

De financiële markten bewegen al een aantal weken tussen hoop en vrees en zaten gevangen in een nauwe trading range. De AEX-index bewoog al weken tussen globaal 518 punten aan de onderkant en 540 aan de bovenkant.

In februari gingen de markten hard onderuit en zijn we technisch gezien met wat gapjes naar beneden geopend. Er ligt nu nog een gapje op 550 punten en nu de AEX boven 542 punten is gesloten, is dat op korte termijn het koersdoel.

Handelsoorlog

Trump blijft uiteraard met zijn Twitter-account de markten bespelen. De ene dag trekt hij fel van leer en de andere dag laat hij de Amerikaanse minister van Financiën zijn verhaal weer afzwakken.

Maar ook het feit dat de Chinese president Xi Jinping toezeggingen doet om de markten open te stellen voor buitenlandse bedrijven, gaf gisteren een flinke boost aan de handel. Men probeert dus de onrust over een eventuele totale handelsoorlog te sussen. Trump is echter wel een ongeleid projectiel, dus enige voorzichtigheid blijft geboden.

ECB

De Oostenrijkse functionaris van de ECB, Ewald Nowotny, gaf gisteren aan dat het opkoopprogramma van de ECB dit jaar zal worden stopgezet. Maar het is zeker nog te vroeg om te spreken over eventuele renteverhogingen, zo meldde hij aan Reuters.

De Bundfuture ging even stevig onderuit, maar kon in de loop van de dag alweer wat herstellen. De markten hebben het stopzetten van het inkoopprogramma dus al ingeprijsd en dat is positief.

AEX-index

Het technische plaatje van de AEX geeft nog steeds wisselende signalen. De daggrafiek is positief en deze zou verder kunnen aantrekken om het gapje te vullen naar 550 punten.

Op de weekgrafiek is het signaal neutraal, maar op de maandgrafiek heb ik nog steeds een sell signaal staan. Pas bij een slot boven de 550 punten zal dit verdwijnen en weer draaien naar positief.


Wellicht ben ik te voorzichtig, maar u weet dat ik altijd zeer positief ben ingesteld. Mijn koersdoel blijft dan ook 609 punten. Voor de korte termijn blijf ik echter even alert, mede door de rare schijnbewegingen die Trump momenteel maakt.

Oliesector: Shell, SBM Offshore en Fugro

Ik ben en blijf zeer optimistisch voor de oliegerelateerde fondsen en de verwachting van de olieprijs. Ik verwacht de komende maanden dat met name Shell, SBM Offshore en Fugro een forse stap vooruit gaan maken.

Deze aandelen hebben op jaarbasis tot nu toe een slechte performance laten zien, maar ik verwacht juist dat de Brent Oil Future zijn opmars de komende maanden gaat doorzetten en op weg kan naar 80 dollar. De vraag naar olie neemt toe, terwijl de productie gelijk blijft en dit is een goede cocktail voor hogere koersen bij de eerder genoemde fondsen.

Fugro worstelt al een tijdje met de weerstand van 12 euro, maar zodra we daar weer boven kunnen komen, is het fonds op weg naar 16 euro. Shell mag de komende periode verder omhoog richting de 30 euro. SBM Offshore heeft een koersdoel van 15 euro.

Rente

De rente is al een tijdje in beweging. Zodra de ECB gaat stoppen met haar opkoopprogramma, zullen met name de financiële waarden hiervan gaan profiteren. Aegon ondervindt op de korte termijn een weerstand op 5,80 euro. Daarboven is de weg vrij naar 6,30 euro.

ING heeft een forse terugval moeten laten zien de afgelopen maanden en is wederom onder de belangrijke barrière van 16 euro uitgekomen. Toch verwacht ik dat het fonds de komende maanden een inhaalslag mag maken en deze weerstand weer mag opzoeken. ABN Amro mag op weg naar 28 euro.

Binnenkort komt ook Flow Traders met haar resultaten. De verwachtingen zijn niet heel hoog gespannen en daardoor zou de koers wellicht nog een keer naar de 38 euro kunnen oplopen. Daar zou ik het fonds zeker sluiten.

Search