AEX Opening Site

Positief begin beurshandel Damrak

De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting met winst aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen na de herstelbeweging van Wall Street op vrijdag. Het Damrak verwerkt onder meer het jaarbericht van brouwer Heineken en berichten rondom de chemietak van AkzoNobel. Ook biotechnoloog Galapagos weet de schijnwerpers op zich gericht.

Heineken boekte vorig jaar meer winst en omzet. Het concern profiteerde deels van overnames, maar liet ook op eigen kracht goede groeicijfers zien. Het merk Heineken kende een volumegroei van 4,6 procent, de beste prestatie in jaren.

Ook AkzoNobel staat in de belangstelling. Zakenkrant Financial Times meldde dat Apollo en PGGM samen een bod willen doen op de chemiedivisie van het verfconcern.

Galapagos

Galapagos werkt aan een beschermingsconstructie om te voorkomen dat het biotechbedrijf wordt overgenomen. Dat heeft topman Onno van de Stolpe gezegd op een nieuwjaarsbijeenkomst in Leiden, aldus het Financieele Dagblad (FD). Van de Stolpe wil ,,een verdedigingsmuur bouwen” tegen met name het Amerikaanse farmaconcern Gilead, dat geïnteresseerd zou zijn in een overname van Galapagos.

Zorgtechnologiebedrijf Philips en informatieleverancier RELX zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Berenberg werd positiever over Philips, terwijl Barclays de aanbeveling voor RELX verlaagde.

Dutch Star Companies One

Philips liet tevens weten in de tweede helft van dit jaar te stoppen met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland. Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in Cleveland. Volgens Philips wordt de productie verplaatst naar Israël en China.

Op het gebied van beursintroducties kondigde Dutch Star Companies One (DSCO) aan donderdag naar de beurs in Amsterdam te gaan. Achter het investeringsvehikel zitten onder meer voormalig topman van Delta Lloyd Niek Hoek, voormalig bestuurder Stephan Nanninga van familiebedrijf SHV.

Olie

Stijgende rentes en vrees voor een hard oplopende inflatie leidden afgelopen week tot een uitverkoop op de aandelenmarkten. In Amsterdam ging de AEX-index in een week tijd bijna 6 procent omlaag. De Amerikaanse beurzen raakten afgelopen week ruim 5 procent kwijt.

De euro was 1,2284 dollar waard, tegen 1,2233 dollar op vrijdag. De olieprijzen toonden wat herstel na zes verliesdagen op rij. Een vat Amerikaanse ruwe olie klom 1,2 procent in prijs tot 59,90 dollar. Brentolie steeg 1 procent en kostte 63,43 dollar per vat.

Search