Turbotrends Logo Aex Computers

Openingswinst voor AEX

De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te openen. Ook de andere Europese beursgraadmeters beginnen naar verwachting hoger aan de nieuwe handelsweek. Beleggers moeten het stellen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar de beurzen gesloten blijven vanwege President’s Day.

Euronext bracht maandag de resultaten naar buiten. De eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon sloot 2017 af met fors meer winst en een hogere omzet. Het bedrijf profiteerde onder meer van hogere handelsinkomsten, meer beursgangen en overnames.

Aan het analistenfront schroefde Barclays de aanbeveling voor verf- en chemieconcern AkzoNobel op. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zal mogelijk bewegen op een adviesverhoging door HSBC. Beleggers verwerken daarnaast de staking bij Transavia, waar de piloten tot maandag 12.00 uur het werk neerleggen. Aanleiding voor de actie is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao.

Galapagos

Op het Damrak openen informatieleverancier Wolters Kluwer en biotechnoloog Galapagos deze week de boeken. Ook de bouwers BAM en Heijmans, bodemonderzoeker Fugro, vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, verzekeraar ASR, producent van elektromagnetische componenten Kendrion en detacheerder Brunel komen met cijfers.

Ook de staalsector staat in de schijnwerpers. De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross zei vrijdag dat hij overweegt om een importtarief van ten minste 24 procent te gaan hanteren voor aluminium en staal uit het buitenland. China liet weten mogelijk te terugslaan als de VS daadwerkelijk met hoge importtarieven komen.

Daimler

In Frankfurt gaat de aandacht uit naar Daimler. De Amerikaanse onderzoekers hebben naar verluidt bewijzen gevonden dat ook de eigenaar van Mercedes-Benz sjoemelsoftware gebruikte waarmee emissietesten beïnvloed konden worden, meldde het Duitse blad Bild am Sonntag.

Op het gebied van beursintroducties meldde het Financieele Dagblad dat de Dordtse groothandelaar in levensmiddelen en cosmetica B&S Group waarschijnlijk op zeer korte termijn zijn debuut op de Amsterdamse beurs maakt. Topman Bert Meulman wil de beursgang niet concreet bevestigen, maar zegt wel dat het bedrijf te groot is geworden voor twee aandeelhouders.

Olie

De Europese beurzen sloten vrijdag met winst. De AEX-index klom 0,9 procent tot 532,27 punten en de MidKap steeg 0,6 procent tot 810,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,1 procent bij. In New York gingen de beurzen zonder grote koersuitslagen het lange weekeinde in.

De euro was 1,2413 dollar waard, tegen 1,2444 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 1,1 procent meer op 62,37 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 65,31 dollar per vat.

Search