Th

Oliefondsen bieden kansen

De financiële markten zijn de afgelopen dagen conform verwachting gedaald. De index test nu steunniveaus en kan de komende dagen wellicht nog iets lager. De beruchte septembermaand laat ook dit jaar dus weer van zich horen. Op dit moment zijn wij druk bezig om onze boodschappenlijst ten uitvoer te brengen, waar ik het in mijn column van vorige week over had.

Deze week wil ik even inzoomen op de oliesector. Een stijging van de olieprijs en bijvoorbeeld een aandeel als Shell gaan altijd hand in hand. Aan de andere kant zijn er ook aandelen die juist last hebben van een hoge olieprijs. Denk dan bijvoorbeeld aan Air France-KLM.

Hoge brandstofprijzen betekenen voor een airliner natuurlijk direct hogere kosten = lagere winsten. Nu we het toch over Air France KLM hebben; met de nieuwe topman aan boord en de stakingen die even zijn afgewend, liggen er voor dit fonds ook weer kansen om op te stijgen richting de 9,40 euro.

AEX

De afgelopen dagen probeert de index steeds wat te herstellen naar 543 punten. Echter, in de loop van de sessie vallen we dan toch steeds weer terug. Blijkbaar zijn er rond die niveaus steeds weer verkopers in de markt.

Het technische plaatje toont aan dat we verdere ruimte naar beneden hebben met tussentijds steun op 532, 528 en 523 punten. Toch verwacht ik dat het merendeel van de septemberdaling nu achter de rug is, hoewel de trend op de daggrafiek wel negatief is.

Oliesector

Een groot aantal jaren terug schitterden fondsen als SBM Offshore en Fugro op het Damrak. De laatste jaren was SBM Offshore verwikkeld in allerlei schandalen en late opleveringen van projecten met enorme boetes tot gevolg.

Fugro leek even kopje onder te gaan, maar werd ogenschijnlijk gered door Boskalis, die een groot aandelenbelang nam en de gedoodverfde koper zou zijn. Na een tijdlang touwtrekken trok Boskalis zich terug en kan Fugro met moeite de weg omhoog inslaan.

Als ik beide fondsen technisch bekijk, is het technische plaatje bij SBM Offshore fors verbeterd. Dat komt natuurlijk door de schikking die nu helemaal rond is in Brazilië, waardoor men ook daar weer volop nieuwe opdrachten binnen kan gaan halen en dat is voor de langere termijn zeer positief. Ik verwacht dan ook dat SBM Offshore richting eindejaar flink kan gaan stijgen.

Fugro heeft rond de 10 euro een belangrijke bodem en beweegt de afgelopen periode tussen globaal 10 euro onderkant en 14 euro aan de bovenkant. De kansen voor deze fondsen liggen wat mij betreft bij beiden aan de bovenkant. Temeer omdat ik zie dat het aantal opdrachten langzaam aan het toenemen is.

Vraag blijft groot

De vraag naar olie zal groot blijven de komende maanden en men heeft natuurlijk jarenlang allerlei opdrachten natuurlijk uitgesteld met allerlei bezuinigingen. Die tijd lijkt nu eindelijk voorbij en beide fondsen kunnen gaan profiteren.

Zwaargewicht binnen de AEX is natuurlijk Shell. Olie en Shell zijn nauw aan elkaar gekoppeld, maar ook Shell en dividend zijn natuurlijk nauw verweven. Ik verwacht nog steeds dat dit fonds de komende maanden verder omhoog kan met op korte termijn de 30 euro als koersdoel en op langere termijn zelfs de 32 euro als koersdoel.

Search