Turbotrends Site Gevel

Oktober laat van zich horen

De maand oktober laat als beruchte beursmaand dit jaar zijn ware gezicht zien. Iedere belegger herinnert zich uiteraard nog de beurscrash van 1987, de beruchte black Monday. En nog vele andere beursdalingen die in de maand oktober hebben plaatsgevonden, zorgen voor een afwachtende houding onder beleggers.

Italië is deze keer het land dat de markten in haar greep houdt en men is uiteraard bang dat de Italianen uit de eurozone zullen stappen, wat dan weer een domino-effect teweeg zal brengen. Tel hierbij op de onzekerheid rondom de Brexit en de tussentijdse verkiezingen die volgende week in de VS op de agenda staan, en het geheel zorgt voor een afwachtende houding.

Trump

Op 6 november gaan de Amerikanen naar de stembus en inmiddels twittert Trump er weer op los. Gisteren gaf hij het advies om toch vooral niet op de Democraten te stemmen. Immers, sinds zijn  verkiezing als Republikein hebben we een gigantische stijging gezien van de aandelenmarkten. Momenteel nemen de markten een kleine pauze volgens hem.

Trump is op dit moment een stevige tegenstander van het rentebeleid van de Fed en vindt dat er op korte termijn geen renteverhogingen meer moeten plaatsvinden. Ook Wells Fargo is deze mening toegedaan en men verwacht dat als er rustiger aan gedaan wordt met het verhogen van de rente, de markten weer fors kunnen gaan oplopen.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen weken behoorlijk verzwakt. In zowel de dag als de weekgrafiek hebben we verkoopsignalen en denken wij dat de AEX wellicht nog een keer een dubbele bodem kan neerzetten op 503 punten.

In het verleden hebben we meerdere keren de afgelopen jaren dalingen gezien van 100 punten, waarna de index gewoon weer verder kon stijgen. Als we die 100 punten loslaten vanaf de top op 573, komen we uit op 473 en laat dan ook hier een belangrijke steun in de markt liggen.

De afgelopen dagen kreeg ik veel vragen of mijn koersdoel van AEX 609 nog steeds actueel is. Het antwoord hierop is positief, want de huidige staat van de economie, de rente en de bedrijfsresultaten zijn niet structureel veranderd de afgelopen weken.

Ik zie de huidige dip als een tijdelijke, maar ik weet uiteraard ook dat de huidige bull market ook al negen jaar onderweg is. Toch verwacht ik dat we richting 2019 hogere koersen mogen verwachten.

Aandelen

Als analist is het van belang om diverse scenario’s klaar te hebben liggen als calamiteiten zich voordoen. Wij hebben hier op kantoor diverse draaiboeken klaarliggen om op actualiteiten te kunnen inspelen.

PostNL en Bpost geven meer dan 10% dividend op dit moment en de koersen zijn de afgelopen weken stevig gedaald. Nog steeds wordt er online massaal geshopt en zien we een enorme stijging van de omzetten in deze tak van postbezorging. De traditionele post daalt minder snel dan eerder werd aangenomen, dus ik zeg: beide fondsen kopen.

Fugro, SBM Offshore en Shell kunnen profiteren van de aantrekkende olieprijs, en nog belangrijker de stijgende vraag naar olie. De huidige dip in Shell, momenteel op 27,90 euro, is in mijn ogen een mooie koopkans.

Financials

Over het gehele jaar gezien doen de financials het erg slecht. Aegon mag op korte termijn naar 5,80 euro. ING naar 12 euro en ABN AMRO mag naar 23 euro.

Natuurlijk heeft de valutacrisis in Turkije, het tumult in Italië en de zorgen om de Brexit er behoorlijk ingehakt in deze aandelen. Ik ben echter van mening dat al dit nieuws al in de koersen is verdisconteerd. In de bouwsector kijk ik naar BAM.

Defensiever

Bent u meer defensief ingesteld, kijk dan eens naar Ahold, Heineken en Unilever. Philips zit ik inmiddels long met call opties en Altice heb ik als aandeel recent gekocht. Kortom, ik blijf positief en verwacht hogere koersen.

Search