AEX Opening Site

Nieuwe dip geeft koopkans

De financiële markten openen vanochtend met een kleine plus ondanks het feit dat de Britten gisteravond een duidelijke ‘Nee’ tegen het Brexit-voorstel van May hebben gegeven. Het grote gevaar is nu dat May ontslagen zal worden of ontslag neemt en dat de Britten ruim tweeënhalf jaar na het Brexit-referendum gaan kiezen voor een harde exit.

Dit zal gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven. Immers, het is nu volstrekt onduidelijk hoe zij hun producten richting het Verenigd Koninkrijk mogen exporteren. De deadline voor dit doemscenario is 29 maart.

Stel je voor, je hebt een transportbedrijf dat dagelijks richting Engeland vertrekt. Het aantal documenten dat binnenkort gebruikt moet worden zal een enorme administratieve rompslomp gaan geven en tevens zal het veel meer tijd gaan kosten.

Dit zal er toe leiden dat de winstgevendheid van Europese bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk onder druk kan komen te staan door papieren rompslomp en tijdverlies. Met name de bloemen-, fruit- en transportsector zullen hierdoor geraakt worden.

China

De afgelopen weken zien we dat de macrodata vanuit China duidelijk aan het terugvallen is door de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Gelukkig zien we de afgelopen weken positieve berichten vanuit de VS en China en zien we dat het handelsoverleg tussen beide partijen zeer positief verloopt. Een oplossing lijkt in de maak.

Daarnaast is het natuurlijk zeer positief dat de Chinese regering zondag heeft besloten om een stimuleringspakket van bijna 400 miljard euro op te starten om de economie te ondersteunen. Peking hoopt met deze extra investeringen de economische groei een forse boost te geven.

 

AEX

De AEX begon op 479 aan 2019 en heeft inmiddels de 500 punten weer getest. Als we kijken naar de geschiedenis gebeurt het zelden dat de AEX twee negatieve jaren op rij neerzet. De AEX verloor 10% in 2018.

De AEX-index – toen nog de EOE-index – kwam tot leven op 4 maart 1983 en bestaat nu dus bijna 36 jaar. De index kende over deze periode 9 verliesjaren. Na een verliesjaar volgt in 90% van de gevallen weer een positief beursjaar. Als we kijken naar de koers/winst verhoudingen van de AEX nu en dit vergelijken met 2013-2014 is het nu veel interessanter om in te stappen.

Technisch ligt het plaatje er neutraal bij. Pas als de AEX boven de 503 kan sluiten gaan de seinen bij ons weer op groen. Het koersdoel wordt dan 518. Tot die tijd zijn wij voorzichtig. De index heeft steun op 498, 493 en 488. Als de index onder de 488 zakt, draait het plaatje naar negatief en komt het koersdoel van 466 in het vizier. Kortom, het is van belang om op de huidige niveaus zeer alert te blijven reageren.

 

Koopkansen

Toch heeft ons computergestuurde handelsmodel de afgelopen dagen wat koopsignalen gegeven. Fugro gaf op 7,80 een koopsignaal en heeft nu een koersdoel van 10,74. Aegon is een koop vanaf 4,15 en mag op weg naar 5,03.

Ahold Delhaize staat nog steeds op onze kooplijst evenals Royal Dutch Shell. Wij verwachten dat de Brentolie weer op weg mag naar 68 dollar. Een aandeel dat u op dips mag inkopen is Altice vanaf 1,65.

Search