AEX Opening Site

Koersdoel blijft AEX 609

Heel voorzichtig zien we de afgelopen dagen wat herstel op de markten en wij zijn hier op kantoor zeer druk bezig met het in kaart brengen van welke sectoren en welke fondsen als eerste geraakt worden door de handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld.

De afgelopen weken zien we dat de internationale handelsconflicten steeds verder verergeren en dit zal op den duur onzekerheid gaan geven bij beleggers. Trump en zijn America First-strategie zorgen vooralsnog op Wall Street voor een opperbeste stemming met ook recent nog all time highs voor de belangrijkste indices.

In Europa zien we met name dat de automotive-sector geraakt wordt door de handelsoorlog. Gisteren kwam BMW met een winstwaarschuwing. De Duitse DAX heeft het momenteel ook moeilijk, met name omdat Duitsland natuurlijk een echt exportland is.

Olie

In de columns van de afgelopen periode gaf ik steeds aan dat de olieprijs richting de 90 dollar kon gaan oplopen. Technisch is Brent nu boven de oude toppen van 81 dollar gekomen en de weg is nu vrij naar de 90 dollar.

Zwaargewicht Shell is inmiddels weer op weg naar 30 euro en Fugro kondigde gisteren een nieuwe topman aan. De eerdere topman is na een aantal maanden alweer opgestapt en Mark Heine neemt het roer over. Er zijn momenteel wat geruchten in de markt dat er intern onenigheid zou zijn over het wel of niet doen uitgaan van een aandelenemissie om de financiële buffers te versterken.

Deze zomer begin juli zagen we de koers ook al even zo’n 8% dalen, toen ABN AMRO hintte op een emissie. Kortom, de geruchten zijn dus niet nieuw. SBM Offshore laat wat dat betreft een betere performance zien en ook daar verwacht ik nog steeds hogere koersen richting de 18 euro.

Rente

Vandaag komen de Fed-officials bij elkaar voor een rentebesluit en algemeen is de verwachting dat de rente iets verhoogd zal worden. Belangrijk is natuurlijk wat voorzitter Jerome Powell in de toelichting zal gaan vertellen. De inflatie loopt geleidelijk op in de VS, dus een verhoging is zeker gerechtvaardigd.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen dagen verbeterd. Nu de index netjes boven 548 staat, is er ruimte naar 553 en daarboven naar 558 punten. De betere beursmaanden komen er nu aan en dips mogen we gebruiken om in te stappen.

Op korte termijn hebben we dus steun op 548, 545 en 543 punten en willen we de index niet meer onder de 538 zien. Vaste lezers weten dat mijn koersdoel richting eindejaar de 609 is.

Koersdoel?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe wij tot een koersdoel komen. Ik zal u uitleg geven: Allereerst gaan we alle 25 AEX-fondsen aan de hand van technische analyse beoordelen en we geven deze individueel een koersdoel.

Bij het bepalen van een koersdoel van een bepaald aandeel, kijken we niet alleen naar het aandeel zelf, maar ook naar branchegenoten in Europa en de VS. Vervolgens kijken we ook naar de sector waarin een fonds beweegt en als al die plaatjes kloppen, kunnen we aan de hand van technische analyse kijken waar de steun en weerstanden liggen.

Samen met gemiddelde koers/winstverhoudingen en eventuele dividenduitkeringen hebben we dan een koersdoel voor een aandeel. Let op, dit lijkt heel veel werk, maar tegenwoordig doet de computer dat in een paar minuten. Ons zogenaamde algoritme kan deze berekeningen razendsnel uitvoeren.

We weten uiteraard wat de weging is van alle fondsen en met meer dan 20 jaar ervaring, kunnen we ook een gemiddelde uit gaan rekenen van een aantal fondsen die hun koersdoel wel gaan halen en een aantal fondsen die hun koersdoel niet gaan halen.

Er is altijd wel een fonds dat nog even met een winstwaarschuwing komt en er is ook altijd wel een fonds dat in een overname verwikkeld is, of een kandidaat is. Dit soort extremen worden gefilterd en daarna wordt er gekeken naar de TA-patronen van de AEX-grafieken, zowel op dag-, week-, als maandbasis. Dit jaar komen we dan op de 609 punten uit.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Bpost, Unilever, PostNL, VIXShell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

Search