Turbotrends Logo Aex Computers

ING in schijnwerpers op Damrak

De aandelenbeurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk met winst beginnen. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. Op het Damrak staat ING in de schijnwerpers na het aangekondigde vertrek van financieel directeur Koos Timmermans.

Het vertrek van Timmermans houdt verband met de schikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken. ING schikte voor 675 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Ook ABN AMRO staat in het nieuws. De Italiaanse bank UniCredit zou volgens de krant Milano Finanza ABN AMRO en de Spaanse bank BBVA overwegen als mogelijke acquisitiedoelen in Europa. Volgens de krant komt het bestuur van UniCredit woensdag bijeen. Daar staat, zo weet de krant, ook een discussie over het belang van UniCredit in Mediobanca op de agenda.

Analisenfront

Aan het analistenfront verlaagde Berenberg het advies voor bierbrouwer Heineken. Daarnaast startte Berenberg het volgen van olie- en gasconcern Shell met een houden-advies. Bernstein startte het volgen van biotechnologiebedrijf Galapagos met een outperform-advies.

SBM Offshore heeft een definitieve schikking getroffen voor het probleemproject Yme. De maritiem dienstverlener ontvangt in totaal een bedrag van 390 miljoen dollar, inclusief een laatste schikking van 48,5 miljoen dollar.

Overname

Aalberts Industries liet weten het Amerikaanse Co-Planar over te nemen. Het is de tweede kleine overname van de industrieel toeleverancier in enkele dagen tijd. De deal draagt direct bij aan de winst per aandeel en wordt gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten.

De Europese beurzen sloten maandag licht hoger. De AEX-index klom 0,2 procent tot 539,80 punten en de MidKap steeg 0,1 procent tot 770,02 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

Amerika

In New York was het beeld wisselend. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 25.857,07 punten. De brede S&P 500 dikte 0,2 procent aan en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent.

De euro was 1,1610 dollar waard tegen 1,1603 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 67,61 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 77,58 dollar per vat.

Search