Turbotrends Logo Beurzen Europa

TomTom inkopen

We lopen richting het einde van het jaar en traditiegetrouw hoort daar een eindejaarsrally bij. Toch verloopt dat dit jaar nog niet echt heel overtuigend. We lopen weliswaar wel op, maar de volumes zijn laag en de echte overtuiging ontbreekt.

2017 gaat zeker niet de boeken in als het meest volatiele jaar. De beurzen en fondsen individueel staan op mooie winsten, maar ik proef dat beleggers hoogtevrees krijgen. Een vaak gehoorde kreet is dat we eigenlijk al jarenlang aan het stijgen zijn en dat beleggen natuurlijk altijd in cycli gaat. Zeven vette jaren worden meestal opgevolgd door zeven mindere jaren.

Toch moet u zich als belegger wel realiseren dat we momenteel natuurlijk wel in een zeer bijzonder cyclus zitten met de economie. Immers, nog nooit hebben centrale banken zoveel geld in de markten gestopt als de afgelopen jaren en de ECB zal vanaf 1 januari tot en met september nog steeds voor 30 miljard euro per maand blijven opkopen en dat geeft voor Europa natuurlijk een hele mooie bodem.

Valuta

De euro/dollar is sinds deze zomer uit de tradingrange 1,05 – 1,15 gebroken en schoot in korte tijd door naar de 1,21. Nu zien we al geruime tijd dat de euro/dollar beweegt rond de 1,18 en mijn verwachting is dat dit ook de komende maanden zo zal blijven en dat is gunstig voor de Europese markten.

Uiteraard moeten we de capriolen van Donald Trump in de gaten houden, maar algemeen wordt aangenomen dat de opvolger van Janet Yellen in 2018 voorzichtig zal omgaan met eventuele renteverhogingen. Jerome Powell is een aanhanger van het Trump-beleid, dus ik verwacht dat de rente in de VS niet explosief zal stijgen.

Weerstand AEX

De AEX heeft moeite om door de weerstand op 558 te breken. Op dinsdag stonden we even hoog op 555 punten en vandaag zijn we alweer teruggevallen onder de 550 en hebben we technisch gezien steun op 548, 545 en 543 punten.

Mijn eindejaarskoersdoel is en blijft de 563 punten. Daarvoor houd ik twee zaken in de gaten. We mogen nu niet meer onder de 538 komen en we moeten op korte termijn boven de 558 uitbreken. Dipjes gebruik ik om calls te kopen. Door de AEX steeds in vakjes te verdelen, de zogenaamde tradingrange, kan je heel leuk met call- en putopties bewegen in deze tradingrange.

Let op, het is wel noodzakelijk om kort op de bal te spelen en er bovenop te zitten en dat doe ik dan ook. Groot voordeel van het traden op de AEX-index, is dat je niet gelijk afhankelijk wordt als één fonds tegenvalt. Spreiding over de gehele AEX komt het rendement ten goede.

TomTom koopwaardig

TomTom heeft moeite om een duidelijke richting in te slaan als we kijken naar de grafiek. De consumentendivisie heeft het uiteraard zwaar en men is zich meer aan het richten op de corporate-divisie en dat gaat op de langere termijn zeker zijn vruchten afwerpen, is mijn visie. Immers, de tijd dat u een losse navigatie-unit kocht voor in uw auto is inmiddels voorbij. Op iedere smartphone zit het tegenwoordig gratis.

Beleggers vragen zich natuurlijk af wanneer al die aangekondigde deals met automotive-fabrikanten nu een keer tot uiting komen in de cijfers. Recent is de koers teruggevallen. Dit had onder andere te maken met het feit dat TomTom het opkoopprogramma van eigen aandelen van bijna 50 miljoen euro heeft afgerond. TomTom kocht 5,3 miljoen aandelen tegen een gemiddelde van 9,25 euro. De koers staat nu op 8,40 euro en dit biedt voor de langere termijn kansen. Er zit software aan te komen voor de zelfrijdende auto.

Hogere toppen, hogere bodems

Als je in de automotive-sector aan de slag gaat, wordt navigatie, met name in de nieuwe modellen, standaard geleverd en dat is nog een enorme groeimarkt met een overigens wel hevige concurrentie. TeleAtlas werd ooit heel duur overgenomen, maar zorgt er wel voor dat TomTom zijn kaarten 100% op orde heeft en die zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van het navigatieproces en kunnen in de toekomst ook gaan bijdragen aan de zelfrijdende auto.

Nieuwe modellen ontwikkelen, zelfrijdende auto’s, het heeft even tijd nodig, maar gaat zich vanzelf uitbetalen is mijn mening bij TomTom. Technisch gezien zie ik een patroon van hogere toppen en hogere bodems en denk ik dat de huidige koers kansen geeft om het aandeel op te pikken voor de langere termijn. Mijn koersdoel blijft 12 euro.


Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Altice, BAM, VIX en de AEX. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

Search