Turbotrends Logo Beursplein5 Overzicht

Herstelbeweging op Damrak

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag wat te herstellen na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen. De openingsindicatoren wijzen op een winst van ruim 1 procent voor de AEX-index. Ook de andere Europese beursgraadmeters veren naar verwachting weer wat op. Net als op Wall Street zullen koopjesjagers hun slag proberen te slaan op de Europese markten na de recente uitverkoop.

Op het Damrak opende ABN AMRO de boeken. De bank behaalde in het vierde kwartaal fors meer winst dan een jaar eerder. De bank profiteerde onder meer van kostenbesparingen en van de verder aantrekkende economie. Daardoor nam de vraag naar hypotheken en zakelijke leningen toe. Topman Kees van Dijkhuizen sprak van een ,,solide” resultaat, zeker gezien de nog altijd zeer lage rente.

Ook Fagron kwam met cijfers. De toeleverancier aan apotheken zag de omzet vorig jaar met bijna 4 procent groeien. Onder de streep bleef een winst van 47 miljoen euroover, tegen een stevig verlies een jaar eerder door een miljoenenafschrijving in de Verenigde Staten. Volgens topman Rafael Padilla was in de tweede jaarhelft duidelijk sprake van een groeiversnelling.

AEX

Kredietbeoordelaar Moody’s zet het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van Wereldhave op negatief, van een stabiele outlook eerder. Volgens Moody’s waren de cijfers die het vastgoedbedrijf onlangs publiceerde tegenvallend.

De Europese beurzen gingen dinsdag hard onderuit. De AEX-index raakte 3 procent kwijt op 526,18 punten. Dat is het laagste niveau sinds september vorig jaar. De MidKap zakte 2 procent tot 800,46 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 2,8 procent.

Euro

In New York lieten de beurzen na een zeer grillige handelsdag een behoorlijk herstel zien van de zware koersverliezen op maandag. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 2,3 procent hoger op 24.912,77 punten. De brede S&P 500 klom 1,7 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,1 procent.

De euro was 1,2390 dollar waard, tegen 1,2375 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,8 procent duurder op 63,90 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 67,45 dollar per vat.

Search