G20 gaat voor vuurwerk zorgen

Het is wachten op de grote ontmoeting tussen Trump en Chinese collega Xi Jinping komende vrijdag en zaterdag in Osaka, Japan. Morgan Stanley heeft een enquête gehouden onder professionele beleggers. 65% van de professionele beleggers geeft aan géén definitief akkoord te verwachten.

Men verwacht wel dat er overeengekomen wordt om geen aanvullende maatregelen in te stellen. Kortom, iedereen gaat ervan uit dat er niet direct weer extra heffingen aan elkaar worden opgelegd. Ik denk dat er wel een aantal akkoorden gesloten moeten gaan worden.

Trump krijgt zijn zin

We zien nu duidelijk dat de wereldwijde economieën aan het vertragen zijn. Sommige partijen zeggen dat Trump alles aangrijpt om zijn zin te krijgen. Trump wilde niet dat de rente werd verhoogd, economieën vallen door zijn handelsoorlog terug en de rente wordt nu verlaagd, dus daarin heeft hij zijn zin.

De olieprijs was veel te hoog volgens hem. Nu de economieën minder groeien, zakt de olieprijs ook terug, dus ook hierin heeft hij zijn zin. Daarnaast moeten we niet vergeten dat hij herkozen wil worden als president op 3 november 2020. In aanloop hiernaartoe kan hij dus wel goed nieuws gebruiken.

 

Goud

De afgelopen jaren zagen we de goudprijs bewegen tussen globaal 1050 en 1360 dollar. Nu de Fed hint op renteverlagingen is het goud technisch gezien uitgebroken. We noteren inmiddels op 1406 dollar en hebben de oude toppen van 2016 en 2018 uitgenomen en zijn op weg naar 1685 dollar, een oude top van september 2012.

Tevens zien we dat de politieke spanningen tussen de VS en Iran een extra boost aan de goudprijs hebben gegeven. Ik verwacht dat na een periode van zijwaarts bewegen een dip in het goud tot net onder de 1400 dollar een mooie kans geeft om in te stappen, zolang we maar boven de 1360 dollar blijven op weekbasis.

Dollar

De euro/dollar-grafiek gaf de afgelopen maanden een patroon aan van lagere bodems en lagere toppen. Het vooruitzicht dat de Fed de rente gaat verlagen, heeft het weer interessant gemaakt om in de euro te stappen. Immers, professionele beleggers parkeren het liefst hun valuta waar je het meeste rendement kunt halen.

Nu de rente wellicht structureel weer wordt verlaagd in de VS, biedt dit nieuwe kansen voor Europa. Het dalende patroon is inmiddels doorbroken en de euro lijkt verder aan te trekken ten opzichte van de dollar, en mag weer op weg naar 1,15.

Grote beleggers zijn overigens constant op zoek naar veilige havens. De Duitse Bund future noteert momenteel op 172,70 punten. Je geld parkeren in Duitse obligaties levert dus niks op, maar ze kiezen er wel massaal voor om hun geld daar te parkeren, omdat het veilig is.

 

AEX

De AEX is de afgelopen weken stevig opgelopen en heeft een top neergezet op 566 punten. De afgelopen maanden zien we de index moeite hebben met de weerstand op 573 tot 578. Al meerdere keren zien we de AEX vanaf deze niveaus stevig terugvallen.

Mijn idee is dat de AEX de 573 tot 578 zone gaat uitnemen in de komende weken en dat we op weg zijn naar 609, een oude top uit mei 2001. Wel van belang is dat de AEX niet meer onder 543 punten zal sluiten. Op dagbasis liggen er kansen om weer calls of turbo’s long te kopen in de zonde 558 tot 553.

G20: Forse uitslagen

De verwachtingen voor een zeer positieve uitkomst van de G20 meeting zijn zeer laag gespannen en vanuit dag oogpunt verwacht ik volgende week forse uitslagen. Hierop kunnen we met opties, futures en turbo’s uiteraard volop inspelen

Search