Turbotrends Logo Beursplein5 Pijl

Europese beurzen op winst

De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag in de plus. De graadmeter kreeg steun van de stevige koerswinst van chipmachinemaker ASML, die voorbeurs zijn kwartaalcijfers publiceerde. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen.
De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent hoger op 450,50 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 621,91 punten. In Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt tot 1,4 procent. De FTSE in Londen boekte een bescheiden plusje van 0,1 procent.ASML was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,4 procent. Het bedrijf verwacht zijn recordomzet van 6,3 miljard euro, die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Aan een voorspelling voor heel 2016 had ASML zich eerder nog niet gewaagd.
Unilever
Ook Unilever (plus 0,4 procent) stond in de belangstelling. Het bedrijf kondigde aan het Amerikaanse Dollar Shave Club over te nemen, zonder financiële details naar buiten te brengen. Dollar Shave Club verkoopt via internet scheermesjes en verzorgingsproducten voor mannen. Naar verluidt is met de deal 1 miljard dollar gemoeid.Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een verlies van 2,9 procent na een adviesverlaging door Société Générale. Daarnaast dreigde vakbond FNV met acties bij dochter KLM. Als KLM niet terugkomt op een aantal voorgestelde besparingsmaatregelen voor het grondpersoneel zullen er medewerkers in verzet komen.
Koopadvies
ASR won 3,4 procent na een reeks beleggingsadviezen. Zo maakten ING, Citi, HSBC, ABN AMRO, Berenberg en Kepler Cheuvreux bekend de verzekeraar te gaan volgen met een koopadvies.In Frankfurt stond softwarebedrijf SAP bij de winnaars met een plus van 5,2 procent, geholpen door beter dan verwachte resultaten. Volkswagen maakte onverwacht bekend dat het operationeel resultaat in de eerste helft van dit jaar hoger was dan analisten hadden gedacht. Het aandeel klom 5,7 procent.
Vertrek
In Londen verloor mijnbouwconcern BHP Billiton krap 4 procent na de bekendmaking van productiecijfers. Anglo American leverde ruim 10 procent in. Vermogensbeheerder Man Group zakte 1 procent na het vertrek van zijn topman naar rivaal Pimco.De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 43,89 dollar. Brent verloor 1,3 procent tot 46,05 dollar. De euro noteerde 1,1000 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het Europese slot dinsdag.
Search