Turbotrends Logo Aex Computers

Dividendfondsen mogen niet ontbreken

De AEX veert vandaag weer iets op, nadat we de afgelopen dagen weer fors onder druk stonden. De redelijk onverwachte importheffing van Trump richting Mexico gaf wederom een schrikreactie.

Trump en zijn handelsoorlog houdt de gemoederen flink bezig. Het is nu wachten op een akkoord tussen de VS en China, en men verwacht dat er hier pas nieuws over naar buiten komt tijdens de G20 meeting, eind deze maand.

Als we kijken naar de macrodata, zien we wereldwijd een behoorlijke afkoeling van de economieën. Er gaan nu zelfs geluiden op dat de Fed de rente eerder zal verlagen dan verhogen. Dat zou positief zijn. In mijn visie kan Trump ook niks anders doen dan tijdens de G20 meeting met positief nieuws naar buiten komen.

 

Hoe hiermee om te gaan?

Hoe gaat u als belegger om met deze onzekere tijden? Wij kijken naar fondsen die er technisch gezien goed bij liggen en als extraatje een mooi dividend uit keren. Boven aan mijn lijstje staat op dit moment Shell.

Het afzwakken van de wereldwijde economie zorgt ervoor dat de vraag naar olie zal terugzakken, wat de prijs stevig onder druk zet. In zeer korte tijd zijn we van 73 dollar teruggevallen naar 60 dollar.

Ik vind deze reactie overdreven en daarom kijk ik nu onder andere naar Shell en Fugro. Maar ik kijk ook naar financiële waarden als ING, dat een dividendrendement biedt van 5,3% en Aegon met een dividend van 5,0%.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is behoorlijk verzwakt nu de index onder 558 punten staat. Er is nu steun op 538, 535, 532 en 530 de index mag niet onder deze 530 punten sluiten, want dan is de uptrend tijdelijk voorbij.

Weerstand zien we op 543, 548, 553 en de eerdergenoemde 558 punten. Zodra we weer boven 558 punten kunnen komen, gaan de seinen weer op groen en zijn we op weg naar AEX 573 en hierna na mijn koersdoel van 609 punten.

Shell

Shell en dividend zijn al jaren nauw aan elkaar verbonden, net als Shell en de olieprijs. Zodra de olieprijs onder druk komt te staan, komt altijd weer hetzelfde naar voren: het dividend van Shell is niet houdbaar.

Toch heeft Shell een reputatie hoog te houden en dat doet men ook. Met de huidige koers van 27,68 euro is het dividendrendement bijna 5,8% en dat is natuurlijk meer dan uitstekend.

Ik verwacht dat de olieprijs op korte termijn weer naar 73 dollar zal gaan en zodra we daarboven uitbreken, zal de uptrend van Brentoil gaan versnellen richting de 80 dollar.

Een stijgende olieprijs zal een boost geven aan de ontwikkeling van het aandeel Shell en ik verwacht dan ook dat we op korte termijn weer op weg kunnen naar de oude top die we in oktober nog zagen, op 30,20 euro.

Hierboven is de weg vrij naar de top van september 2014 op 31,15 euro. De strategie bij Shell is dan ook: buy on the dips.

Search