De AEX-index in Amsterdam zal vrijdag de handel naar verwachting een fractie hoger aanvangen. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid later op vrijdag. Op Beursplein 5 staat Delta Lloyd in de belangstelling nadat het bekendmaakte het overnamebod van NN Group naast zich neer te leggen. Verder reageren beleggers op cijfers over de Duitse en Franse industrie.

 

Delta Lloyd maakte bekend niet in te gaan op de avances van branchegenoot NN. Het bod, met een waarde van 2,4 miljard euro, is volgens de verzekeraar niet in het belang van de aandeelhouders en andere belanghebbenden. Marktkenners speculeerden er overigens al op dat Delta Lloyd niet akkoord zou gaan met de prijs.

Ook Deutsche Bank, dat de afgelopen weken de markten al veelvuldig in zijn greep hield, kan weer rekenen op de bovengemiddelde aandacht van beleggers. Duitse bedrijven zouden achter de schermen praten over een reddingsplan voor het geplaagde concern. Onder meer zou gesproken zijn over extra kapitaal voor de noodlijdende instelling, in ruil voor een aandelenbelang. Verder overweegt de bank een beursgang van zijn vermogensbeheerdivisie.

Reuring

Sowieso is er veel reuring onder financiële fondsen. De Scandinavische bank Nordea had volgens mediaberichten zijn vizier gericht op ABN AMRO. Daarbij zou Nordea ook al een overnamevoorstel hebben gedaan dat inmiddels door de Nederlandse staat is afgewezen.

Batenburg Techniek maakte donderdag nabeurs bekend dat het Bellt Consultancy over wil nemen, zonder daarbij financiële details te noemen. De overname van Bellt per 1 november past volgens Batenburg in de ambitie van het bedrijf om de activiteiten in de industriële automatisering verder uit te bouwen.

Rentestap

Het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert, geeft een indicatie voor de stand van de Amerikaanse economie en is daarmee van belang voor een eventuele rentestap van de Federal Reserve in december. De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot de rente in september nog ongemoeid te laten.De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,1 procent tot 50,49 dollar. Brent steeg een fractie tot 52,53 dollar per vat. De euro was 1,1119 dollar waard, tegen 1,1172 dollar bij het Europese slot op donderdag.De AEX sloot donderdag met een klein verlies van 0,3 procent op 454,82 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 668,24 punten. Op de koersborden in Parijs en Frankfurt prijkten minnen van 0,2 procent. De FTSE in Londen verloor 0,5 procent.

Search