AEX Lagere Opening Site

Damrak lager na uitverkoop Wall Street

De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag waarschijnlijk met verlies. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters zullen lager beginnen, na de uitverkoop op de Aziatische en Amerikaanse markten. De aanhoudende daling van de olieprijs en de vrees voor stijgende rentes zetten het beurssentiment onder druk.

In Washington heeft de Amerikaanse Senaat alsnog ingestemd met een nieuwe begroting voor de federale overheid. Dat betekent dat het Huis van Afgevaardigden zich nu mag uitspreken over het voorstel. Het lukte het Congres donderdag niet voor de deadline te stemmen over de begroting. De Republikeinse senator Rand Paul hield de stemming urenlang tegen.

Op het Damrak kwam Flow Traders met resultaten. De beursintermediair vaart wel bij de wilde koersbewegingen en hoge handelsvolumes op de financiële markten van de afgelopen dagen. Het bedrijf heeft sinds het begin van dit jaar al meer verdiend aan de handel in aandelen en opties dan in het derde kwartaal van 2015, toen de handelsinkomsten een recordniveau bereikten. In het relatief rustige beursjaar 2017 namen de handelsinkomsten met een derde af.

Schikking

KLM en vrachtdochter Martinair hebben een schikking getroffen met Deutsche Bahn over verboden prijsafspraken die in het verleden zijn gemaakt met concurrenten. Dat heeft een woordvoerder van KLM bevestigd naar aanleiding van berichten in Duitse media. Over de hoogte van de schikking doet het bedrijf geen verdere mededelingen.

Aardewerkproducent Royal Delft, voorheen Porceleyne Fles, kondigde aan de verkoop van zijn dochterbedrijven op het gebied van pannen, kookgerei en bestek te hebben afgerond. Daarmee was een bedrag van in totaal 10,75 miljoen euroin contanten gemoeid.

De Europese beurzen sloten donderdag met flinke verliezen. De AEX-index zakte 1,9 procent lager op 526,12 punten en de MidKap zakte 2,1 procent tot 797,93 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 1,4 tot 2,6 procent in.

Euro

Wall Street ging voor de tweede keer deze week hard onderuit. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,2 procent lager op 23.860,46 punten. De Amerikaanse hoofdindex staat daarmee 10 procent onder de piek van twee weken geleden en voldoet daarmee aan de definitie van een correctie. De bredere S&P 500 zakte 3,8 procent en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,9 procent.

De euro was 1,2265 dollar waard, tegen 1,2250 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen voor de zesde dag op rij omlaag. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 1 procent minder op 60,52 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 64,38 dollar per vat.

Search