Turbotrends Site Gevel

Cijferseizoen

Het cijferseizoen is op de financiële markten inmiddels losgebarsten en we moeten nu voorzichtig gaan kijken welke impact het handelsconflict en de Amerikaanse renteverhogingen hebben gehad op de bedrijven.

Daarnaast zal bij een groot aantal bedrijven die zaken doen met Engeland, de onzekerheid rondom de Brexit ook voelbaar zijn, verwacht ik. Wat positief is, is dat de koerswinstverhoudingen de afgelopen jaren gestaag aan het terugvallen zijn, ondanks de stijging van de financiële markten.

Gunstig

Momenteel is die voor de AEX 13,2 met een dividendrendement van 3,9%. In 2015 lag de koers/winstverhouding nog rond de 26 en was het dividendrendement 4,3%. Kortom, de fundamentele analyse ziet er goed uit.

Wat ook positief is, is dat de verwachtingen voor de bedrijfsresultaten niet hooggespannen zijn. Na de omzetwaarschuwingen van Apple en Samsung kijken we uiteraard wel met spanning uit naar de resultaten van de techfondsen, en ik blijf van mening dat de Nederlandse fondsen goed geprijsd zijn en dat daar kansen liggen voor de langere termijn.

Rente

Een belangrijk punt is natuurlijk de rente. De afgelopen maanden zien we dat de rente in de VS gestaag is verhoogd, ondanks dat Trump wat tegengas heeft gegeven. Nu de Amerikaanse economie ook hier en daar begint te haperen, is de algemene verwachting dat de Fed minder agressief met renteverhogingen zal anticiperen.

 

In Europa wordt er in 2019 geen enkele renteverhoging verwacht. We zien de afgelopen weken dan ook dat de euro/dollar in redelijk rustig vaarwater zit, waarbij we rond de 1,12 wat steun hebben en we zien wat weerstand rond de 1,15 en binnen die bandbreedte zullen we de komende periode ook wel even blijven bewegen.

 

AEX

De AEX is de afgelopen weken zeer stevig opgelopen, waarbij we eind december een low bereikten op 472 punten. In 2019 heeft de AEX nu een topje neergezet op 510 en is de afgelopen dagen iets teruggevallen.

Steun van belang vinden we op 503, 498, 493 en 488 punten. Weerstand is er op 508, 512 en 518 punten.  Wij verwachten dat de markten de komende weken verder gaan herstellen en denken dat de AEX in 2019 een flink herstel kan laten zien.

Kansen voor Air France-KLM en ArcelorMittal

Bij de fondsen individueel ligt het technische plaatje van Air France KLM er momenteel heel goed bij. Het aandeel heeft de afgelopen weken al een hele mooie rally laten zien en ik verwacht dat het fonds op weg kan naar 12 euro.

Een ander fonds dat ik scherp in de gaten houd, is ArcelorMittal. Zodra er meer nieuws komt over een handelsakkoord zal dat fonds direct naar 23 euro gaan oplopen. Kortom, daar liggen mooie kansen.

Search