Turbotrends Logo Beursplein5 Pijl

Air France-KLM mag weer opstijgen

De stemming zit er goed in. De markten klimmen gestaag verder omhoog. De AEX bereikte gisteren de oude top van januari op 572 punten en dat is een prima teken. Per saldo geeft een slotkoers boven 572 gelijk een koersdoel van 609 punten en dat was mijn koersdoel voor einde 2018.

Olie

Mijn koersdoel voor de Brent Oil is gehaald op 80 dollar. Zodra een koersdoel is behaald ga ik met de computermodellen aan de slag om een nieuw koersdoel te berekenen. Dat ligt nu op 93 dollar. Het is de afgelopen periode echter wel erg hard gegaan, dus er mag een terugval verwacht worden en pas dan kunnen long posities worden opgebouwd.

Olie gerelateerde fondsen hebben het de laatste weken ook prima gedaan. De koers van Shell zit boven de 31 euro, Fugro bijna op 14 euro en SBM Offshore op 14,50 euro. Wereldwijd zien we rentes oplopen, zoals in mijn columns van afgelopen weken al aangehaald. Toch blijven de markten het goed doen. Dat is een sterk teken.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is zowel op de maand-, week-, als daggrafiek behoorlijk verbeterd sinds de index boven de 550 punten uitkwam.

Op de daggrafiek is het koopsignaal bevestigd met een slotstand boven 558 punten. Als we op de weekgrafiek nu boven de 572 kunnen komen, zal de uptrend gaan versnellen.

Zowel dalingen als stijgingen zijn echter nooit non stop. Vandaar dat enige voorzichtigheid na de enorme stijging wel geboden is. Steun is er op 568, 563, 558 en 553 punten.

Bij de buitenlandse indices staan de indicatoren ook redelijk hoog, dus een milde terugval mag verwacht worden.

Euro/dollar

Tevens moeten we de euro/dollar in het vizier houden, die de afgelopen weken behoorlijk in beweging is.

De euro is teruggevallen richting de 1.18. De dollar wint aan waarde door het oplopen van de rentes in de VS, waardoor het voor beleggers interessant is om hun centjes in de dollar te parkeren, want daar krijg je in ieder geval nog wat rendement. In Europa is dat nul.

Air France-KLM

In 2017 was Air France-KLM één van de grootste stijgers op het Damrak, met een stijging van meer dan 140%. Dit jaar is het fonds één van de grootste dalers binnen de Midkap.

Stakingen, een topman die onverwacht opstapt en een olieprijs die fors is opgelopen, zijn de ingrediënten voor fors lagere koersen. Air France KLM begon het jaar op 14.40 euro en noteert nu rond de 7 euro, op de laagste punten van de afgelopen weken.


Er is een belangrijke steun in de grafiek op 6,36 euro en hieronder op 4,78 euro. Als we kijken naar de indicatoren, dan geven die aan dat het fonds in een te korte tijd, te snel is gedaald, waardoor er een technisch herstel verwacht mag worden. 8,49 euro is daarbij mijn koersdoel.

Er is nu een tijdelijke topvrouw aangesteld: Anne-Marie Couderc. Zij was eerder staatssecretaris van werkgelegenheid. Juist omdat de Fransen natuurlijk constant aan het staken zijn en men niet tot een personeelsakkoord kan komen, denken wij dat deze mevrouw, die natuurlijk ervaring heeft op het gebied van werkgelegenheid, orde op zaken kan stellen en rust in de tent kan brengen. Immers, de stakingen hebben volgens bronnen al meer dan 300 miljoen euro gekost.

Vandaar dat wij denken dat de koers op korte termijn nu mag gaan opveren.

Search