AEX breekt uit!

Het cijferseizoen is ook op de Damrak intussen in alle hevigheid losgebarsten en de cijfers vallen over het algemeen niet tegen. Alhoewel nog maar een klein deel van de AEX-fondsen met cijfers is gekomen, zien we met name door de wat lagere verwachtingen hier en daar meevallers ontstaan.

Gisteravond nabeurs kwam Apple met zijn langverwachte resultaten en na de omzetwaarschuwing waren de verwachtingen laag gespannen en kwam het bedrijf met een winst van bijna 20 miljard naar buiten over het laatste kwartaal 2018.

De omzet daalde wel met 4,5%. Voor het eerste kwartaal van 2019 verwacht met nu en omzet tussen de 55 en 59 miljard dollar. Analisten hadden 60 miljard verwacht voor het komende kwartaal.

Apple gaat profiteren

Toch verwacht ik dat zodra er een handelsakkoord bereikt wordt tussen de VS en China dat een aandeel als Apple als één van de eerste hiervan gaat profiteren. Waar de koers in oktober nog boven de 230 dollar stond, noteren we nu rond de 154 dollar en denk ik dat de koers de komende weken naar de 175 dollar mag oplopen.

Momenteel zien we de PMI-cijfers wereldwijd verzwakken en één van de grootste oorzaken is mijns inziens het handelsconflict tussen de VS en China. Deze week wordt er weer koortsachtig overleg gevoerd om een deal te bereiken.

Wij denken dat beide partijen er zich van bewust zijn en niets anders kunnen concluderen dat er op korte termijn een deal moet komen. Dit zal voor beide partijen, net als voor de rest van de wereld, zeer positief kunnen uitpakken naar mijn mening.

Federal Reserve

Vanavond komt de Fed met het rentebesluit in de VS en de algemene verwachting is dat de rentetarieven op het huidige niveau gehandhaafd zullen blijven en men zal benadrukken geduld te hebben met een volgende renteverhoging.

De markten rekenen momenteel op 1 renteverhoging in 2019 en dit zal wellicht pas in november 2019 plaats gaan vinden. Er zijn ook signalen dat de Fed mogelijk een pauze wil inlassen met het verder afbouwen van de balans.

Sinds 2017 heeft men voor 50 miljard dollar per maand afgebouwd en als men dit zou stopzetten zou dit een boost aan de markten kunnen geven. Hou dus vanavond de klok van 20u30 in de gaten want dan zal Jerome Powell zijn speech gaan geven met een toelichting.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen weken sterk verbeterd. Sinds de index boven 503 is uitgebroken is het technische plaatje dusdanig verbeterd dat we op weg kunnen naar 518 waar nu de weerstand loopt. Zodra we boven de 518 kunnen komen hebben we direct weerstand op 523 en daarna is er ruimte naar de 530.

Ik blijf van mening dat we dit jaar de oude top op 573 kunnen gaan testen. De top die we voor het laatst terugzagen in de zomer van 2018. We hebben 1 belangrijke voorwaarde en dat is dat de AEX nu niet meer onder de 503 punten mag sluiten.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

Search