Logo Aegon Site

Aegon: Wat nu?

De financiële markten bewegen tussen hoop en vrees. De ene week zorgt de handelsoorlog voor een houdgreep en zakken de markten stevig terug, de andere week is er weer hoop op een snelle oplossing en veren we weer stevig op.

Traditiegetrouw zijn de maanden september en oktober de mindere voor de financiële markten en geven deze juist hele mooie kansen om in te stappen voor de traditionele stijgingen richting einde jaar.

In de afgelopen periode wisselden snelle stijgingen en forse dalingen elkaar af. Even leek het erop dat we een opwaartse uitbraakpoging zagen met een koersdoel richting de 609, maar de turbulentie rondom China zette de markten weer stevig onder druk.

Te goede cijfers? Negatieve uitwerking

Veel zal afhangen van hoe de rente de komende periode in de VS zal bewegen. Vrijdag aanstaande krijgen we de zeer belangrijke werkgelegenheidscijfers en als deze te goed zijn, dan zal dat een negatieve uitwerking hebben op de financiële markten.

Op zich natuurlijk een rare gewaarwording: goede cijfers en verwachte koersdalingen. Dit alles hangt natuurlijk door de rente aan elkaar vast. Immers, een lage rentestand weegt zwaarder dan een goede werkgelegenheid.

Goud en zilver

De edelmetalen doen het momenteel erg goed. Waar goud al bezig was met een forse opmars en op weg is naar mijn koersdoel van 1660 dollar, zie ik nu ook dat het zilver bezig is met een inhaalrace. Wat opvalt is dat diverse mijnaandelen nog een enorme achterstand laten zien. Daar liggen zeker voor de lange termijn mooie kansen.

De euro/dollar laat een patroon zien van lagere toppen en lagere bodems en ik sluit het niet uit dat de euro en de dollar op pariteit gaan bewegen, oftewel één euro is dan net zoveel waard als één dollar.

Verkiezingen

Ik ben bang dat de handelsoorlog pas in 2020 opgelost zal worden. Eind 2020 zijn er de volgende Amerikaanse presidentverkiezingen en Trump zal er alles aan doen om een deal te maken voor deze verkiezingen. De Chinezen zullen willen tijdrekken in de hoop dat er een andere president komt die wellicht vriendelijker voor hen zal zijn.

Toch doet Trump het voor zijn eigen volk niet slecht; de Amerikaanse economie doet het voorspoedig en doet het heel wat beter dan vele Europese landen. Dat brengt ons gelijk bij de ECB die wellicht midden september meer stimulerende maatregelen zal gaan nemen. De algemene verwachting is dat de rente ingezet gaat worden om geld nog goedkoper te maken.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is door de recente stijging weer wat verbeterd. Op de maandgrafiek is het sell-signaal weg en is de trend neutraal. Op de daggrafiek hebben we zelfs een koopsignaal.

 

Daarentegen, op de weekgrafiek is het plaatje nog wel negatief en we moeten dus alert blijven. Voor de daghandelaren onder ons kijken we naar de steun op 558, 553 en 548 en weerstand zien we op 563, 568 en 573. Dat zijn de niveaus waar wij tussen traden op dit moment.

Aegon

Aegon en de solvabiliteitratio’s zijn een hot item. Op 15 augustus kwam het bericht dat in Nederland de solvabiliteitsratio was gedaald. Men had duidelijk last van de lage rentestanden en dat drukte in Nederland op de kapitaalbuffers. Tevens besloot men om in Nederland geen dividend uit te keren, waardoor de solvabiliteit weer zal toenemen.

Recent heeft ING het koersdoel voor Aegon van 5,50 euro naar 5,00 euro verlaagd, maar de bank handhaaft na de recente halfjaarcijfers wel het koopadvies en dat is een positief teken. Ik denk wel dat de recente koersdaling naar de huidige € 3,40 een heel mooi koopsignaal is.

Ik verwacht dat het kapitaalverlies in 2020 weer wordt goedgemaakt en dat men ook voor de Nederlandse tak weer dividend gaat uitkeren. Ik verwacht ook dat de nieuwe CEO, de heer Lard Friese, die overkomt van concurrent NN groep, een extra boost aan Aegon zal geven.

Koopsignaal

Het technische plaatje is behoorlijk verzwakt, maar we staan op belangrijke bodems en deze zijn nu positief getest en ons computermodel geeft, zoals u ook in de grafieken kunt zien, nu een koopsignaal met een koersdoel van 5,58 euro.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

Search